
A co to vlastně je ten crumble?
Chcete-li dát svému jídlu ještě větší šmrnc, možná uvažujete o přidání crumble. Nemusíme chodit daleko do Francie či Velké Británie, aby nám bylo jasné, co je to 'crumble'. Crumble je vlastně druh drobenky, kterou na našich talířích nejčastěji nalezneme na vrchu palačinek, moučníků anebo dokonce slaných jídel. To vše v nahodilé formě drobných kousků, které při konzumaci krásně křupou.
Plus je, že crumble lze připravit z různorodých surovin, takže vás určitě neomrzí! Pokud tedy chcete své kulinářské dovednosti posunout o kousek dál, crumble je tím pravým směrem.
Krok za krokem: Jak crumble připravit
Nyní, když už víme, co to crumble je, pojďme se podívat, jak se takový crumble vlastně připravuje. Začneme tím nejjednodušším receptem, který mezi lidmi najde uplatnění určitě nejčastěji - ovocný crumble.
Budete potřebovat mouku, máslo a cukr. Poměr těchto surovin by měl být asi 2:1:1. Mouku a cukr smícháme dohromady a poté přidáme máslo.
Ale pozor, máslo by mělo být studené a nikoli roztavené! A pak začne ta nejtěžší práce - tření. Třeme a třeme, dokud se suroviny nespojí do křupavých drobenek. A voilá, základní crumble je na světě!
Ovšem crumble můžete do jídel přidávat i v nepečené verzi, kde ho pouze zamícháte do těsta. To už ale záleží na individuálních preferencích, někdo má raději křupavý crumble, někomu vyhovuje více ten mírnější.
A přestože se zdá, že crumble je něco, co při přípravě nemá žádnou vědu, opak je pravdou. Crumble je totiž tak specifický, že jeho příprava vyžaduje jisté dovednosti. Osobně jsem ho prvně připravil pro svoji rodinu jako překvapení a výsledek? Jasná jednička!
Variace na crumble
Crumble můžete připravit ze spousty surovin a myslím tím opravdu hodně surovin. Můžete použít ovoce, ořechy, čokoládu, cukr, skořici... prostě cokoliv, co máte rádi.
Osobně jsem zkoušel variaci crumble s ořechy a musím říci, že to byla pochoutka par excellence. Křupavé ořechy v kombinaci s jemnou chutí surovin tvořily nezapomenutelný zážitek.
Chutí můžete crumble přizpůsobit i podle ročního období. Co třeba crumble z jablek a skořice na podzim? Nebo co takhle jahodový crumble na jaře? Možností je nespočet a vše jen závisí na vaší fantazii.
Použití crumble v kuchyni
A jak vlastně s tím crumble nakládat v kuchyni? No, to je otázka! Záleží samozřejmě na tom, co připravujete, ovšem vězte, že crumble se dá použít prakticky v jakémkoli jídle.
Sám jsem ho zkusil přidat do kuřecího salátu a výsledek byl fenomenální. Křupavý crumble přidal salátu tu správnou šťávu a celkově jídlo oživil.
Pokud jste příznivci sladké kuchyně, zkuste crumble přidat třeba do jogurtu anebo ho posypat přes palačinky. Výsledek? Poctivé jídlo s osobitým nádechem.
Osobně si myslím, že crumble je ideální pro experimentování v kuchyni. Je to takový malý, ale nádhera. Takže neváhejte a pusťte se do toho! Ať už půjde o sladké nebo slané pokrmy, crumble je prostě vždycky na místě.
Nápady a tipy na crumble recepty
Co říkáte na fíky s hrachovým crumble? Jak to zní? Pokud se vám to zdá jako divná kombinace, věřte, že opak je pravdou. Crumble z hrachu dodá fíkům tu správnou chuť a vytvoří jedinečnou kombinaci.
Pokud jste zastánci klasiky, nezapomeňte na jablkový crumble. Rafinovaná chuť jablek v kombinaci s křupavým crumble tvoří dokonalý harmonický celek.
A co takhle slaný crumble? Zkuste třeba kombinaci brambor se slaným crumble. Myslím, že to je kombinace na zoubek každého z nás.
Tipů na crumble recepty je opravdu mnoho. Hlavní je experimentovat a nebrat recepty jako dogma. Křupavý crumble dodá každému jídlu tu správnou šťávu, takže neváhejte a pusťte se do toho!
Ve světě crumble neexistují žádné hranice a každý den můžeme objevovat nové a nové příchutě. Takže, s chutí do toho a nebojte se experimentovat. Navíc, takový crumble je skvělým důkazem, že i z jednoduchých surovin lze vytvořit něco nadmíru chutného a rozmanitého. Takže, dobrou chuť!
Napsat komentář